Σταϊκούρας: Ανάκαμψη «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη το 2022 για την Ελλάδα

Σταϊκούρας: Ανάκαμψη «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη το 2022 για την Ελλάδα
O υπουργός Οικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας, μιλάει την 4η ημέρα του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Μέγαρο του Ζαππείου, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021. Στο φετινό Φόρουμ συμμετέχουν 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες. Το φετινό πρόγραμμα έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάκαμψη τύπου «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη το 2022 και το 2023 σημειώνει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς η Κομισιόν στις χειμερινές εκτιμήσεις της για την Ελλάδα προέβλεψε ανάπτυξη 4,9% φέτος και 3,5% το 2023, με τον πληθωρισμό να ενισχύεται αλλά να είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σωρευτικά στην τριετία» πρόσθεσε ο υπουργός, καταλήγοντας: «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων»

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα 

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021. Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή.