Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει στο 30o Annual Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αθήνα, Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αισιόδοξος αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών. Δηλώνει ότι θα υπάρξει «δίχτυ προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών με άλλη μορφή» μετά την λήξη της προστασίας της α’ κατοικίας.
Ρεαλιστικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Παρότι η ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης στον Θέμα FM αφορούσε γενικά την προοπτική αναβαθμίσεων, η τοποθέτηση του υπουργού έρχεται την ημέρα όπου αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch με τις προσδοκίες της αγοράς να αναφέρουν αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές και τους περισσότερο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά μια μονάδα.

Σήμερα η πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας στην κλίμακα της Fitch βρίσκεται τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο Χρ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των πλεονασμάτων, αποφεύγοντας όμως να θέσει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για τη μείωση του 3,5% του ΑΕΠ από το 2021. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τις προηγούμενες ημέρες έθεσε το εύρος των επιδιώξεων σε μείωση από το 3,5% στο 2- 2,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας η ισχύς του οποίου εκπνέει στα τέλη Απριλίου σε συνάρτηση με τους πλειστηριασμούς. Είπε ότι «πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται» και ανακοίνωσε πως επιδιώκεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών με ενσωμάτωση όλων των εργαλείων που υπάρχουν σήμερα. Το πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα προσφέρει «δεύτερη ευκαιρία» και «ένα δίχτυ προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών με άλλη μορφή».

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επικαλούμενος στοιχεία των τραπεζών ένας στους τέσσερις μπορεί να πληρώσει και δεν το κάνει, προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αυτή την κατηγορία πολιτών μια σοβαρή κυβέρνηση θα τη βγάλει στη σέντρα».