Σταϊκούρας για κορωνοϊό: Δεν «αγγίζει» τις φοροελαφρύνσεις- Αναταραχές σε τουρισμό και ναυτιλία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλευθέριος Βενιζέλος» και η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τη διαβεβαίωση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους, έδωσε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, η υλοποίηση θα γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι έχουν γίνει σενάρια για τις επιπτώσεις στη χώρα και πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλευθέριος Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με αφορμή και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και πρόσθεσε πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθούν τα σωστά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όπου στόχος είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης για όλα τα κράτη- μέλη με τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών.

Αναφερόμενος τέλος στο αίτημα της Αθήνα για εξαίρεση των δαπανών για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος εμφανίστηκε ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα το πετύχει.