Σταϊκούρας: Σε 20 ημέρες η ελληνική ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους

Σταϊκούρας: Σε 20 ημέρες η ελληνική ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, Werner Hoyer (δεν εικονιζεται ) κανουν δηλώσεις μετά την συνάντηση τους στο υπουργείο Οικονομικών , με αφορμή την υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων, για τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου , Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποφάσεις τον Ιούνιο σε ό,τι αφορά τη χρήση των ομολόγων ANFAs και SMPs περιμένει ο ΥΠΟΙΚ.

Την πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ληφθεί απόφαση για τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και μετά από αυτό το ορόσημο οι συζητήσεις για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος στους προϋπολογισμούς του 2021-2022.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα εντάσσονται στη συζήτηση για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. «Το έχουμε θέσει, το έχουν αναδείξει και μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε ετοιμάσει τη δική μας ανάλυση βιωσιμότητας χρέους».

Χαρακτήρισε κομβική την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Ιούνιος μπορεί να μην είναι η ημερομηνία που θα κλείσει το θέμα των πλεονασμάτων, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει από φέτος στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και ότι το ποσοστό θα αποφασιστεί αφού φανεί πώς θα εξελιχθεί η πορεία του προϋπολογισμού.