Standard & Poor’s: «Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας»

Standard & Poor’s: «Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας»

Επαναβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο «B-/B» από τον οίκο αξιολόγησης. 

O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s επαναβεβαίωσε σήμερα το αξιόχρεο του ελληνικού κρατικού στο επίπεδο «B-/B», με σταθερές προοπτικές, (stable outlook), εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας σταδιακά εξισορροπείται.

«Κατά την εκτίμησή μας, τα βήματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής (της) έχουν ενισχύσει την εξωτερική (εξαγωγές) και τη δημοσιονομική απόδοση» επισημαίνει ο οίκος με ανακοίνωσή του. «Ειδικότερα, η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και σχεδιάζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο».

Σύμφωνα με τον οίκο S&P, η σταθερή προοπτική που απένειμε στη χώρα αντικατοπτρίζει το ισοζύγιο μεταξύ προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στην εφαρμογή τους.

Στο μεταξύ σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα, θα περιληφθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, ανέφερε την Πέμπτη, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, «θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, εάν η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει από το 2016 και μετά, και ανάλογα με τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό».

Όσον αφορά στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι αυτές θα αρχίσουν τον Μάιο, μετά από την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα τον Ιούνιο.