Στάσσης: Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ

Στάσσης: Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλά κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Δ.Ε.Η., Αθήνα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας στα 886 εκατ. ευρώ.

Το αργότερο σε τέσσερα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση καθώς μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα 5) σε μονάδα φυσικού αερίου με δυνατότητα καύσης μείγματος υδρογόνου και ακόμη νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των λοιπών λιγνιτικών μονάδων.

Η μετατροπή θα συνοδευθεί από αύξηση της ισχύος της μονάδας σε πάνω από 1000 μεγαβάτ, έναντι 660 MW που είναι η ισχύς που θα αποδίδει ως λιγνιτική μονάδα.

Αυτά δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές για τα αποτελέσματα της επιχείρησης το 2020.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε πως οι προδιαγραφές της μονάδας θα διασφαλίζουν μεγάλη ευελίξία στη λειτουργία της (χαρακτηριστικό που είναι κρίσιμο στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με αυξημένη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών) καθώς σε διάστημα 30 – 60 λεπτών θα μπορεί να ανεβάζει την αποδιδόμενη ισχύ από 300 MW σε πάνω από 1000 MW. Πρόσθεσε δε ότι διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά της χωρίς το μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος. Αιτιολόγησε επίσης την απόφαση για μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου λέγοντας ότι οι προβλέψεις για τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η μονάδα θα ήταν ζημιογόνα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη υπερδιπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας στα 886 εκατ. και κέρδη προ φόρων ύψους 67 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,05 δισεκ. ευρώ το 2019.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα και τις προβλέψεις για το 2021 ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα. «Το 2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη», είπε.

Χαρακτήρισε πολύ καλή την υποδοχή του ομολόγου βιωσιμότητας από τις αγορές και αποκάλυψε ότι όλες οι εκδόσεις χρέους στο εξής θα έχουν ανάλογες δεσμεύσεις. Το επιτόκιο του ομολόγου που εκδόθηκε το Μάρτιο ήταν σήμερα στο 3,05%, από 3,875% που ήταν το κουπόνι της έκδοσης. Σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε πως η κατάσταση δεν ήταν καλή για κάποιους μήνες, αλλά εξομαλύνεται ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η διασύνδεση με Βουλγαρία από 11 Μαΐου.

Τέλος σημείωσε πως οι δεσμευτικές προσφορές για το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ αναμένονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους.