Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε

Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως οι ηγέτες της Ευρώπης θα καταλήξουν σε μια ανακοίνωση που θα αποτελεί βάση για συμφωνία.

Ο υπουργός οικονομίας και υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μίλησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και δήλωσε πως η Ελλάδα σώθηκε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και αναμένεται να δημοσιευτεί ολόκληρη σύντομα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι αρχηγοί της ΕΕ θα καταλήξουν μετά την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας σε μια ανακοίνωση που θα αποτελέσει τη βάση μιας επίσημης συμφωνίας με την Αθήνα και θα ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα, αποδεσμεύοντας 7.2 δις ευρώ για τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, απαιτείται τεχνική επεξεργασία που θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες , έτσι ώστε να επισημοποιήσει τη συμφωνία, ενώ δήλωσε αισιόδοξος να υπάρξει η χρηματοδότηση των 1.5 δις ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο τέλος του μήνα στο ΔΝΤ.

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στην πρόταση και περιλαμβάνουν νέο φόρο στις επιχειρήσεις, νέο φόρο στα ανώτατα εισοδήματα και κάποιες αυξήσεις στον ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως όμως σημείωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, απέφυγε να παραβεί τις κόκκινες γραμμές του.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας πολιτικός δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις ή απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως καμιά δεν θα περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα από το συντελεστή 13% στον ανώτερο των 23% ΦΠΑ. Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει το 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% σε δύο χρόνια από σήμερα.

Ο Σταθάκης αναμένει αντιδράσεις και κριτική από την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά όμως πως η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τυχόν αναταράξεις. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε να αποτρέψει την διακοπή της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: news247.gr