Κατάρ: Σχέδια μετατροπής του Πειραιά σε ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου

Κατάρ: Σχέδια μετατροπής του Πειραιά σε ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου

Μεγάλο επενδυτικό project για ανεφοδιασμό των ελληνικών πλοίων με LNG ετοιμάζει η κρατική εταιρεία του εμιράτου.

Να προχωρήσει στην δημιουργία στον Πειραιά εγκαταστάσεων και σταθμού εφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σχεδιάζει το Κατάρ, σύμφωνα με το Energypress. Φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι η κρατική QPI (Qatar Petroleum International), η οποία θα εισάγει LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και στη συνέχεια με κατάλληλα μικρά πλοία θα εφοδιάζει τα αεριοκίνητα πλοία της ακτοπλοΐας που πάνε κι έρχονται στον Πειραιά.

Για το Κατάρ, που είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ο Πειραιάς αποτελεί ένα πιλοτικό έργο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης κατάληψης στρατηγικής θέσης στον ανεφοδιασμό πλοίων με LNG. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμιράτο δεν επιχειρεί για πρώτη φορά την είσοδό του στην Μεσόγειο μέσω της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη: Κ. Χατζηδάκης: Στα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς

Σημειώνεται ότι όλες οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες (ΜΙΝΟΑΝ, ATTICA, ANEK κ.λπ.) έχουν προχωρήσει σε μελέτες για τη μετατροπή υφιστάμενων πλοίων σε αεριοκίνητα, ενώ το κόστος της μετατροπής του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο επιδοτείται κατά 50% από την ΕΕ. Η καύση φυσικού αερίου είναι για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις μία λύση για φθηνότερη ενέργεια, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος ενός πλοίου. Όλα αυτά, τη στιγμή που το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται σήμερα είναι ακριβό, με τους τζίρους να παραμένουν χαμηλοί.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Νηογνώμονα «η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικός τύπος καύσιμου στις εγκαταστάσεις πρόωσης εμπορικών πλοίων, μπορεί να οδηγήσει αφενός σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και αφετέρου σε μείωση του κόστους λειτουργίας του πλοίου, λόγω της αρκετά χαμηλότερης τιμής του φυσικού αερίου».
Το πρώτο φορτηγό πλοίο που θα καίει φυσικό αέριο είναι συμφερόντων του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θοδωρή Βενιάμη.

Διαβάστε ακόμη: Ενίσχυση αεροπορικής σύνδεσης με Ελλάδα θέλει το Κατάρ