Στεγαστικά δάνεια: Η επιστροφή των τραπεζών στην αγορά κατοικίας

Στεγαστικά δάνεια: Η επιστροφή των τραπεζών στην αγορά κατοικίας
Photo: Shutterstock
Σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε οκτώ μήνες.

Η αγορά στεγαστικών δανείων μεγαλώνει ξανά. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2026, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκταμίευσαν περίπου 1,835 δισ. ευρώ για αγορά κατοικίας, έναντι 1,360 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η διαφορά φτάνει τα 475 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της IMS Financial Consulting που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της, Κυριάκος Καμπούρης.

Τα προγράμματα «Σπίτι μου» έχουν σημαντική συμβολή, αλλά δεν εξηγούν μόνα τους την αύξηση. Οι εκταμιεύσεις μέσω αυτών ανέβηκαν από 381 εκατ. σε 589 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν από 979 εκατ. σε 1,246 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για τραπεζική χρηματοδότηση ενισχύεται και έξω από τα κρατικά προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τετραπλάσιες εκταμιεύσεις σε πέντε χρόνια

Η απόσταση από τις αρχές της δεκαετίας είναι μεγάλη. Οι ετήσιες εκταμιεύσεις των τεσσάρων τραπεζών ήταν 594 εκατ. ευρώ το 2020 και έφτασαν τα 2,515 δισ. ευρώ το 2025 — ποσό περισσότερο από τετραπλάσιο. Μόνο πέρυσι, η αύξηση σε σχέση με το 2024 ήταν 42%.

Παρά την επιστροφή των στεγαστικών, τα περισσότερα ακίνητα εξακολουθούν να αλλάζουν χέρια χωρίς τραπεζικό δάνειο.

Κατά την IMS, δάνειο χρησιμοποιείται στο 23% των αγοραπωλησιών στην Ελλάδα, έναντι 45% στην Ευρώπη. Τα ποσοστά δείχνουν πόσο μικρότερο παραμένει το μερίδιο της στεγαστικής πίστης στην ελληνική αγορά.

Τι ισχύει με τα επιτόκια

Στα νέα στεγαστικά με επιτόκιο σταθερό για αρχική περίοδο άνω του ενός και έως πέντε έτη, το μέσο ελληνικό επιτόκιο ήταν 2,89% τον Ιούλιο, έναντι 3,57% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που παραθέτει το δημοσίευμα.

Η σύγκριση αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων: δεν σημαίνει ότι κάθε νέο στεγαστικό στην Ελλάδα χορηγείται με 2,89% ή ότι το επιτόκιο μένει σταθερό σε όλη τη διάρκειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: