Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» τα επιτόκια έως την άνοιξη του 2025

Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» τα επιτόκια έως την άνοιξη του 2025
Photo: pixabay.com
Το πρόγραμμα είχε αρχική διάρκεια 12 μήνες και έληγε τον φετινό Μάιο.

Ανάσα για τους δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες κλίνουν στο να «παγώσουν» για ακόμη έναν χρόνο, τις δόσεις των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου.

Την αρχή έκανε την Δευτέρα η Eurobank, η οποία επέκτεινε το σχετικό πρόγραμμα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Alpha Bank την Τρίτη, που προχωρά στην παράταση του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Δανειολήπτες Στεγαστικών Δανείων μέχρι και την 30ή Απριλίου 2025. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται αυτόματα όλοι οι ιδιώτες πελάτες Στεγαστικών Δανείων Κυμαινόμενου Επιτοκίου, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 και δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Το όριο θεσπίστηκε από τις τράπεζες το 2023, και θα παραμείνει σε ισχύ έως την άνοιξη του 2025, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα είχε αρχική διάρκεια 12 μήνες, έληγε δηλαδή εφέτος το Μάιο. Ωστόσο, επειδή τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν ακόμη στα ιστορικά υψηλά τους και η αποκλιμάκωσή τους θα καθυστερήσει, οι τράπεζες επέλεξαν την παράταση του προγράμματος για ακόμη ένα χρόνο.

Mε βάση τους αρχικούς του όρους, στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται αυτόματα όλα τα ακόλουθα δάνεια:

  • Εχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.
  • Είναι συνδεδεμένα με ευρωπαϊκούς δείκτες (euribor, ΕΚΤ, saron).
  • Ρυθμισμένα ή μη δεν θα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2/5/23.

Το πλαφόν στη δόση θα ισχύει για επιπλέον 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια δεν θα εμφανίσουν σε αυτό το διάστημα καθυστέρηση. Δηλαδή θα ισχύει για τις δόσεις που θα πληρωθούν έως και το Μάιο του 2025.

Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των δανειοληπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: