Στέγαστρο Καλατράβα: Από τις «δόξες» του 2004, στο κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου

Στέγαστρο Καλατράβα: Από τις «δόξες» του 2004, στο κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το στέγαστρο τοποθετήθηκε στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουλίου του 2004, ωστόσο, για πάνω από 19 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Από τα κορυφαία θέματα της ελληνικής επικαιρότητας στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες αποτελεί η αναστολή των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, αφού διαπιστώθηκε πως οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ γνωστοποίησε πως παρελήφθη σχετική μελέτη και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για το ζήτημα,  «προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία» της αρχικής μελέτης.

Οι μελέτες «τρέχουν» από το Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως το στέγαστρο στο κεντρικό στάδιο όσο και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ είναι έργα του γνωστού Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το στέγαστρο τοποθετήθηκε στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης των ΟΑ της Αθήνας, ωστόσο, για πάνω από 19 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Η ελλιπής συντήρηση έγινε εμφανής και το 2018, όταν κατά τη διάρκεια αγώνα για το Champions League, μεταξύ ΑΕΚ- Μπάγερν Μονάχου, σημειώθηκε έντονη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, η οποία ήταν αντιληπτή και με γυμνό μάτι.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 πως υπήρχε παντελής έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων των ολυμπιακών ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών έχουν εκτιμήσει το κόστος του στεγάστρου Καλατράβα σε ποσά ακόμα και πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε δηλώσει το 2004 πως «η Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν», χωρίς να κάνει αναφορά σε αριθμό των χρημάτων που είχαν δαπανηθεί.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μίλησε την Κυριακή στην τηλεόραση της ΕΡΤ και είπε πως για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2018 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του».

Ανακοινώσεις  Βρούτση

Σημειώνεται πως ο κ. Βρούτσης, μετέβη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, για το ζήτημα του ΟΑΚΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου.

Στις 17:00 της Δευτέρας ο κ. Βρούτσης θα κάνει ανακοινώσει για τη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων που χρησιμοποιούσαν τον ΟΑΚΑ.

Εισαγγελική έρευνα

Για το θέμα του ΟΑΚΑ, έχει δοθεί εντολή για έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα να είναι -μεταξύ άλλων- έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα θα αφορά :

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: