Στέλιος Πέτσας: Νέα μέτρα στήριξης σχεδιάζει η κυβέρνηση- Τι περιλαμβάνουν

Στέλιος Πέτσας: Νέα μέτρα στήριξης σχεδιάζει η κυβέρνηση- Τι περιλαμβάνουν
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλούν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, στην μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα συμμετάσχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού» είναι οι δράσεις που θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μετρά ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από την Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί για να περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης χρόνιας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται πλέγμα μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, πέρα από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που λαμβάνουν. «Όταν παίρνουμε μετρά για να προστατέψουμε την υγεία, παίρνουμε μετρά να στηρίξουμε και την οικονομία, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε μεταξύ άλλων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι ανάμεσα στα μετρά που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.

Όσον αφορά τα αναδρομικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί με πιο χαλαρά κριτήρια για να τονωθεί η ρευστότητα.

Επερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς με δωρεάν μάσκες.

«Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν χρήση μάσκας, εμείς το ακολουθούμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η μάσκα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε την διασπορά».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για την χώρα μας και πρώτα θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι. «Θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες κατά τον εμβολιασμό και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός» ξεκαθάρισε. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, είμαστε αισιόδοξοι πως το εμβόλιο μάλλον θα διατεθεί, μέχρι τότε όλοι πρέπει να τηρούν τα μετρά» υπογράμμισε.