Στη «φάση 3» μπήκε το εμβόλιο της Moderna με συμμετοχή 30.000 εθελοντών

Στη «φάση 3» μπήκε το εμβόλιο της Moderna με συμμετοχή 30.000 εθελοντών
epa08600391 A nurse prepares a vaccine during a routine immunization campaign at The Children Community Health Care center in Banda Aceh, Indonesia, 13 August 2020 According to data from the Indonesia Ministry of Health, the children's health service programs decreased dramatically during the start of the coronavirus pandemic. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα φάση δοκιμών του εμβολίου θα εστιάσει στην αξιολόγηση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην φάση 3 εισέρχονται οι δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων εθελοντών στη Φάση 3 της δοκιμής COVE για το εμβόλιο mRNA-1273 έναντι του COVID-19, όπως ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής έχουν πλέον εγγραφεί και οι 30.000 συμμετέχοντες που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της μελέτης, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ.

Η Φάση 3 της COVE έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιολογήσει συμμετέχοντες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την λοίμωξη Covid-19.

Το 42% των συνολικών συμμετεχόντων προέρχονται από ομάδες υψηλού κινδύνου:

– Περισσότεροι από 7.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας άνω των 65 ετών,
– Περισσότεροι από 5.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, αλλά έχουν χρόνιες παθήσεις οι οποίες τους εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19, όπως ο διαβήτης, η σοβαρή παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Η Moderna έχει εργαστεί προς την ανάπτυξη ενός εμβολίου που προορίζεται για όλους, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων που ιστορικά δεν εκπροσωπούνται επαρκώς σε κλινικές δοκιμές και πλήττονται δυσανάλογα από την COVID-19. Περισσότεροι από 11.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες προέρχονται από μειονοτικές κοινότητες, εκπροσωπώντας το 37% του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων στην δοκιμή. Από αυτόν τον αριθμό, 6.000 συμμετέχοντες είναι Ισπανόφωνης ή Λατινικής καταγωγής, και περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες είναι Μαύροι ή Αφροαμερικανοί.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στην Φάση 3 της δοκιμής COVE αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κλινική ανάπτυξη του mRNA-1273, του υποψήφιου εμβολίου μας για τον COVID-19. Πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους συμμετέχοντες στην δοκιμή μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές και συνεργάτες μας στα κέντρα διεξαγωγής δοκιμών, όπως οι συνεργάτες μας από τις εταιρείες PPD και NIH, καθώς επίσης και την εξειδικευμένη ομάδα της Moderna για την στήριξη τους στην ολοκλήρωση της εγγραφής», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Και συμπλήρωσε ότι «η Moderna δεσμεύεται για την διεξαγωγή ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και για τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να εξελίξουμε περαιτέρω το mRNA-1273, το οποίο ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση και εξάλειψη της πανδημίας του COVID-19».