Στη Fraport και με τη βούλα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Στη Fraport και με τη βούλα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Photo:

Το «πράσινο φως» δόθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να υπογράψουν τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Slentel, δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο ΦΕΚ.

Η ΠΥΣ δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κάνει λόγο για την «ανάγκη άμεσης έγκρισης των σχεδίων σύμβασης παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β)», καθώς και «το γεγονός ότι όρος για τη θέση των συμβάσεων παραχώρησης σε ισχύ αποτελεί η με νόμο κύρωσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων».

Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Επίσης, η ΠΥΣ παρέχει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών «για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των συμβάσεων παραχώρησης καθώς και τυχόν άλλων συμβάσεων τροποποιητικών, παρακολουθηματικών ή εκτελεστικών».

Η ΠΥΣ ουσιαστικά συνιστά τη αυτοδέσμευση της κυβέρνησης για την πρόωθηση της σύμβασης παραχώρησης και συνιστούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις. Ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμπεριλάβει την ΠΥΣ στις 70 εκκρεμότητες της κυβέρνησης σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, αλλά η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να την ικανοποιήσει.