Στη Pfizer βασίζεται η ΕΕ για την επιτάχυνση των εμβολιασμών- 1,8 δισ. δόσεις ως το 2023

Στη Pfizer βασίζεται η ΕΕ για την επιτάχυνση των εμβολιασμών- 1,8 δισ. δόσεις ως το 2023
epa08931608 Health worker prepares the Pfizer-BioNTech COVID-19 for vaccination on the opening day of the vaccination centers in the canton of Vaud at the University Hospital (CHUV), in Lausanne, Switzerland, 11 January 2021. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνολικά, 126,6 εκατ. δόσεις χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 27 Απριλίου, λιγότερες από τον αριθμό των εξαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια μιας τεράστιας ποσότητας δόσεων του εμβολίου τους κατά του Covid-19 για τις χώρες της ΕΕ.

Οι έξτρα δόσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις εμβολιαστικές προσπάθειες της Ευρώπης που έχουν βρει ρυθμό μετά από μια «χλιαρή» αρχή γεμάτη γκρίνια και αναποδιές δείχνοντας το δρόμο στις ανοιχτές οικονομίες και τα «ελεύθερα» ταξίδια. Η Κομισιόν έχει άλλωστε εκφράσει την επιθυμία της να επικεντρωθεί σε τεχνολογίες mRNA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη την Τετάρτη για τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να παρέχει 1,8 δισ .δόσεις έως το 2023, σύμφωνα με διπλωματικό σημείωμα που επικαλείται πως είδε το Bloomberg.

Σύμφωνα με άλλο σημείωμα, η ΕΕ αναμένει να λάβει σχεδόν 29 εκατ. εμβόλια την εβδομάδα που ολοκληρώνεται στις 3 Μαΐου, η οποία συνολικά κλείνει με 188 εκατομ. δόσεις που παραδόθηκαν στο μπλοκ.

Παρά τις αποτυχίες που προκλήθηκαν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις ανησυχίες μετά τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδέθηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, η ΕΕ επιταχύνει τους εμβολιασμούς και τις ταχείες παραδόσεις από την Pfizer αντισταθμίζοντας το έλλειμμα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων της AstraZeneca- κατά της οποίας κινείται νομικά.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα δημόσιας υγείας που έχει δει ποτέ ο κόσμος», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer σε ηλεκτρονική του δήλωση. «Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19 για τα άτομα που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Κομισιόν, δήλωσε είπε επίσης ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε, μένει μόνο να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε επίσης ότι οι νέες συμβάσεις θα είναι ισχυρότερες και θα βελτιώσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς περιλαμβάνουν ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων, όπως αναφέρεται στο σημείωμα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ εξάγει δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια στον υπόλοιπο κόσμο. Το μπλοκ ενέκρινε την εξαγωγή 148 εκατομμυρίων δόσεων από τα τέλη Ιανουαρίου και  ως τις 27 Απριλίου, σύμφωνα με το σημείωμα του Bloomberg.

Η Ιαπωνία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός εξαγωγής εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, με 52,3 εκατ. εμβόλια, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Περίπου 17,3 εκατ.  έχουν εγκριθεί για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και 14,2 εκατ. για τον Καναδά.

Συνολικά, 126,6 εκατ. δόσεις χορηγήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 27 Απριλίου, λιγότερες από τον αριθμό των εξαγωγών.