Στη Βουλή η αντιπαράθεση για το κόμμα Κασιδιάρη – Ποια η θέση των κομμάτων

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για το κόμμα Κασιδιάρη – Ποια η θέση των κομμάτων
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατά την διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Με την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή ποινών συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη Μεγάλη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η συμπληρωματική τροπολογία, που βάζει φρένο για κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος χαρακτηρίσε την τροπολογία φωτογραφική θέτοντας ζήτημα συνταγματικότητας της νέας ρύθμισης με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να απαντά ότι στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές.

«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θυμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι κατέθεσε τις προτάσεις του οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος. Δεσμεύεται μάλιστα πως «ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για το κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα προειδοποιεί πώς δεν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καλώντας τον να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία.

Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: