Στη Βουλή η τροπολογία για την ΕΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να επικυρωθεί η παράταση της προθεσμίας χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η Βουλή την τροπολογία για τη δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Υπό την πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση ζητεί την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τροποποίηση που επέφερε καταθέτοντας τροπολογία στις 8 Νοεμβρίου, με την οποία παρατείνεται έως 31.01.2014 η προθεσμία χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί ήταν έως 31.10.2013).

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δίνεται όχι μόνο για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω παράδοσης στις Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτικού υλικού, αλλά και προκειμένου τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά και να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας αμυντικού υλικού που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά πυρομαχικά πυροβόλων.

Ξεχωριστή τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τροπολογία για τη διάσωση της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, κατατέθηκε από δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα. Η τροπολογία έχει κατ’ αρχήν αποτρεπτικό χαρακτήρα, απαγορεύοντας την εφαρμογή διατάξεων -στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ- για την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ και τις θυγατρικές τους, αποκλείοντας την εκκαθάρισή τους και απαγορεύοντας τον εταιρικό μετασχηματισμό τους, εφόσον αυτός αποτρέπει τον έλεγχο και το μάνατζμεντ του ελληνικού Δημοσίου στις εταιρείες.

Πέραν αυτών, προτείνεται η θέσπιση του ακατάσχετου των πληρωμών που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Δίνεται δε, στις παραπάνω εταιρείες και τις θυγατρικές τους, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2014, καθιερώνεται για το ίδιο διάστημα αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών από τις παραπάνω εταιρείες και συγκροτείται Επιτροπή Διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τον περιορισμό των ποινικών ρητρών «στο προσήκον μέτρο».

Το χρονικό αυτό διάστημα, κρίνεται εύλογο για να καταβληθούν στις εταιρείες και οι οφειλές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς αυτές, «πραγματικά και όχι λογιστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: H κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις απαιτήσεις της τρόικας

Σχετικά άρθρα