Το στοίχημα της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών

Το στοίχημα της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών

Η συμβολή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στη γεφύρωση της ερευνητικής κοινότητας με την «επενδυτική αγορά» και την κοινωνία.

*Του Νεόφυτου Οικονόμου (συνεργάτη με το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)

Στα πλαίσια της εμπορικής εκμετάλλευσης νέων τεχνολογιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο είχε τρεις πυλώνες. Την αναγνωσιμότητα των δραστηριοτήτων του Κέντρου, τη χορηγική εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων του Κέντρου και στη συνέχεια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, και την εμπορική εκμετάλλευση δραστηριοτήτων του Κέντρου.

Η εξωστρέφεια του κέντρου ξεκίνησε  τον Αύγουστο του 2013 με αφορμή τη διαχείριση μιας κρίσης η οποία δημοσιεύθηκε σε άρθρο καθημερινής εφημερίδας. Όταν στη συνέχεια προσκλήθηκε ο συντάκτης της εφημερίδας σε συνέντευξη στον ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτο» διαπίστωσε ότι υπάρχει η πρόθεση να οργανωθεί η επιστημονική εμπορική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου. Αυτή την πρόθεση παρουσίασε η εφημερίδα εκτενώς σε επόμενα άρθρα τα οποία δημιουργούσαν θετική προσδοκία.

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ και «Δημόκριτος» στηρίζουν τους νέους επιστήμονες

Ταυτόχρονα διοργανώσαμε με επιτυχία την επικοινωνία για το «1st Greek Forum», τη «Βραδιά του ερευνητή 2013» με ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών και το kick off meeting για το Horizon 2020 το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της δημοκρατίας, στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Στην «Βραδιά του ερευνητή 2013» ξεκινήσαμε την σύνδεση μεγάλων εταιριών με χορηγική ιδιότητα και πρώτη μας εμπιστεύθηκε η Media Markt.

Επιπλέον  το διάστημα αυτό υποστήριξα  με dissemination τις δραστηριότητες Ελλήνων καθηγητών  του Πανεπιστημίου του Texas με το Qatar Foundation καθώς επίσης και ερευνητών του Δημοκρίτου με το Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Όμως θέλω να πω ότι η καινοτομία στην ερευνητική κοινότητα δεν φθάνει. Απαιτείται στοχευμένη και συνεπώς αποτελεσματική επικοινωνία με στόχο την γεφύρωση της ερευνητικής κοινότητας  με την «επενδυτική αγορά» και την κοινωνία. Σε αυτή την καθοριστική συνάντηση των ενδιαφερόμενων μερών, η χώρα πρέπει να βελτιώσει-αυξήσει την οργάνωση και την επικέντρωση της, με τη δημιουργία κεντρικής ομάδας σχεδιασμού και στρατηγικής εμπορικής ανάπτυξης με άξονες το Υπουργείο, τη Γενική Γραμματεία και τους  ερευνητικούς φορείς.

Διαβάστε ακόμη: «Δημόκριτος»: Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Επιπλέον εμείς στο kick off meeting του Horizon 2020 εντάξαμε στην σκέψη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας τη φιλοσοφία της χορηγίας-δωρεάς από επιχειρήσεις ή φορείς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή τη σχέση . Το πετύχαμε με την εταιρία Globo Plc και τον ΣΕΚΕΕ, καθώς επίσης και με εταιρίες media όπως την Olive Media με το site www.fortunegreece.com. καθώς και το περιοδικό FORTUNE.

Ήδη σχεδιάζουμε για το μέλλον καμπάνια για χορηγίες οι οποίες θα παντρέψουν την ανάγκη εξεύρεσης πόρων των υπηρεσιών του κράτους, με την συμμετοχή εταιριών.

Τώρα πλέον το 2014 πολύ πιο ώριμοι  συνεχίζουμε με όραμα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» να ανανεωθεί περαιτέρω και να γίνει γνωστό με δράσεις και στοχευμένη επικοινωνία.

*Ο Νεόφυτος Οικονόμου είναι σύμβουλος εμπορικής ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και συνεργάζεται με το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Έχει μεγάλη πείρα και προέρχεται από το χώρο των ΜΜΕ.