Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ η Αίγυπτος

Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ η Αίγυπτος

Δάνειο 12 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level agreement) με την Αίγυπτο για τριετή χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 12 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξει το κυβερνητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στόχο έχει τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και τη βελτίωση της αγοράς συναλλάγματος.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να εξετάζει το αίτημα της Αιγύπτου τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αιγύπτου έχει στόχο να βελτιώσει τις αγορές ξένου συναλλάγματος, να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να επιταχύνει την ανάπτυξη. Η κεντρική τράπεζα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα.

Το ΔΝΤ είπε ότι η στροφή της Αιγύπτου προς ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις.