Στην ανάλυση των μικροσκοπίων πήγε το Νόμπελ Χημείας

Στην ανάλυση των μικροσκοπίων πήγε το Νόμπελ Χημείας

Για τη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της ανάλυσης των μικροσκοπίων τιμήθηκαν οι δύο Αμερικανοί και ο ένας Γερμανός ερευνητής.

Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης.

«Το καινοτόμο έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών στης Σουηδίας. Σύμφωνα με την ακαδημία, οι χημικοί Έρικ Μπέτζιγκ, Γουίλιαμ Μόερνερ και Στέφαν Χολ μπόρεσαν να «προσπεράσουν» τον «περιορισμό» που επικρατούσε στην μικροσκοπιακή έρευνα, δηλαδή την αδυναμία να επιτευχθεί καλύτερη ανάλυση από το 50% του μήκους κύματος του φωτός και πλέον οι ερευνητές θα μπορούν να «δουν στον νανόκοσμο» και να μελετήσουν ακόμα και λεπτομέρειες ατόμων μέσα σε ζωντανά κύτταρα.

Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. «Πρέπει να πω ότι μου χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω”, δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε “στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο, εάν κάποια ασθένεια εγκαθίσταται».

Το έργο των τριών Νομπελιστών επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτζχάιμερ και το Χάντινγκτον, συμβάλλοντας στην αναζήτηση θεραπειών για την αντιμετώπισή τους.