Στην… απομόνωση η Βρετανία: Η μακρά λίστα των χωρών που απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς το Ην. Βασίλειο

Στην… απομόνωση η Βρετανία: Η μακρά λίστα των χωρών που απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς το Ην. Βασίλειο
epa08293889 British Airways passenger aircraft at Heathrow Airport Terminal Five in London, Britain, 14 March 2020. The future of British Airways and other airlines is under threat as global travel is significantly down due to the Coronavirus. The International Air Transport Association (IATA) on 13 March said losses of global airliners will likely exceed its earlier estimate of 113 billion US dollars. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα δεν παίρνει τα αυστηρά μέτρα που αποφάσισαν άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που μεταδίδεται πιο γρήγορα έχει θορυβήσει τις κυβερνήσεις διεθνώς, και δεκάδες χώρες κλείνουν εσπευσμένα τα αεροδρόμιά τους για όλους τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο σε αυτή την λίστα δεν είναι η Ελλάδα που αποφάσισε να επεκτείνει απλώς τον χρόνο καραντίνας για όσους επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναρίθμητες χώρες σε όλο τον πλανήτη κλείνουν τα αεροδρόμιά τους στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, καθώς οι ειδικοί φοβούνται διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα, σε μία φάση που η ζήτηση για εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι αδύνατο να καλυφθεί έστω και στο ελάχιστο από τις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής των Pfizer/BionTech και Moderna, και ενώ καταγράφονται νέες εστίες έξαρσης.

Η μακρά λίστα των χωρών που απαγόρευσαν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο  

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Δανία, η Τσεχία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Χιλή, ο Παναμάς, η Κολομβία, το Ιράν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ινδία, αναστέλλουν τις απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο – ενώ άλλες χώρες παίρνουν και πιο αυστηρά μέτρα: η Σουηδία απαγόρευσε την είσοδο σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη από τη Βρετανία. Το ίδιο προτίθενται να κάνουν και Ισπανία και Πορτογαλία.

Ελβετία και Ισραήλ διέκοψαν τις πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Νότια Αφρική. Η Ιορδανία εκτός από τις απευθείας πτήσεις από το ΗΒ ανέστειλε και τις transit –  το ίδιο και το Πακιστάν. Το Περού απαγόρευσε τις πτήσεις από όλη την Ευρώπη. Η Τυνησία απαγόρευσε τις πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Νότια Αφρική. Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις από ΗΒ, Νότια Αφρική, Ολλανδία και Δανία. Το Εκουαδόρ έκοψε τις πτήσεις από ΗΒ, Αυστραλία και Νότια Αφρική ενώ από την υπόλοιπη Ευρώπη οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δείχνουν αρνητικό τεστ PCR.

Το Ελ Σαλβαδόρ απαγόρευσε σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νότια Αφρική την είσοδο. Το Χονγκ Κονγκ θα απαγορεύσει σε όποιον έχει μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από δύο ώρες τις τελευταίες 14 ημέρες από το να εισέλθει στην πόλη.

Τι κάνει η Ελλάδα;  

Στον αντίποδα όλων αυτών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας εξέδωσε νέα αεροπορική οδηγία για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που υποχρεώνει τους επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο. Ωστόσο στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές έχουν καταγραφεί παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας από ταξιδιώτες. Όταν οι παραβάτες εντοπίζονται τους επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα αλλά έχουν κυκλοφορήσει εκτός, αποτελώντας δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.