Στην Ασία τα ακριβότερα γραφεία του κόσμου

Στην Ασία τα ακριβότερα γραφεία του κόσμου

Η ζήτηση των πολυεθνικών για γραφεία είναι πολλαπλάσια της προσφοράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές σε πέντε μητροπόλεις της ηπείρου.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Ομίλου Αγοράς-Πώλησης ακινήτων CBRE Inc, πέντε στους έξι ακριβότερους χώρους γραφείων στον κόσμο δεν βρίσκονται πλέον στη Δύση, αλλά σε χώρες της Ασίας.

Για τρίτη συνεχή φορά τα σκήπτρα κρατάει το επιχειρηματικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ, με κατά μέσο όρο 2.352,3 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο -ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τοπικοί φόροι και τα έξοδα συντήρησης- ξεπερνώντας το West End του Λονδίνου που ακολουθεί με 2.225,8 δολάρια το τετραγωνικό.

Το οικονομικό κέντρο του Πεκίνου έρχεται τρίτο, με 1.950,7 δολάρια και η πόλη κρατάει και την τέταρτη θέση, με τις τιμές στο εμπορικό της κέντρο να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.870,6 δολάρια το τετραγωνικό.

«Τις τιμές πυροδοτεί η ζήτηση από τις πολυεθνικές που θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», λέει ο Ρέιμοντ Τότο, οικονομολόγος της CBRE. «Όταν ξεναγούνται σε αυτές τις πόλεις, αναζητούν το καλύτερο: να είναι κοντά σε άλλες επιχειρήσεις, κοντά στα μέσα μεταφοράς και το κτίριο να είναι ακριβή κατασκευή».

Γιατί συμφέρει να ανοίξεις γραφείο στο εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά η προσφορά είναι περιορισμένη, είτε λόγω της αυστηρής νομοθεσίας, είτε λόγω του καθεστώτος ιδιοκτησίας, καθώς ακόμα και στα καλύτερα κτίρια διαφορετικοί όροφοι ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Αυτό, υποστηρίζει ο Τότο, περιορίζει και τις δυνατότητες αναβάθμισης του κτιρίου και την διαθεσιμότητα συνεχόμενων χώρων.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η περιοχή Connaught Place στο Νέο Δελχί, όπου η τιμή κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 1.789,6 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο, ενώ έκτη πιο ακριβή τοποθεσία είναι η συνοικία West Kowloon του Χονγκ Κονγκ, με 1.739 δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα που καλύπτει 127 αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η Μόσχα, η περιοχή Marunouchi/Otemachi του Τόκιο και το Central City του Λονδίνου ακολουθούν, με το Μανχάταν να βρίσκεται στην 10η θέση, με 1206,5 δολάρια το τετραγωνικό. Ανερχόμενο αστέρι είναι η Τζακάρτα της Ινδονησίας, με το κόστος ανά τετραγωνικό να εκτοξεύεται κατά 38,9% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, αλλά και δυο περιοχές του Χιούστον στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η τιμή των χώρων γραφείου αυξήθηκε από 14,9% έως 21,2%.

Διαβάστε ακόμη: Ημέρες καριέρας από την Emirates