Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων επενδυτικών funds

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων επενδυτικών funds

Οι εξελίξεις τους έχουν κάνει δύσπιστους ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Εκτάκτως εντός της εβδομάδας, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων επενδυτικών funds παγκοσμίως, δηλαδή ο Πρεμ Γουάτσα, ο Γουίλμπορ Ρος και o Τζον Πόλσον, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στόχος των τριών είναι να ενισχύσουν την θέση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία.

Στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης των τριών μάνατζερ περιλαμβάνονται συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους παράγοντες. Πηγές αναφέρουν ότι θα ασχοληθούν επίσης και με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί ζημίες.

Οι επενδυτές έχουν δει τις μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει να καταρρέουν από τη αρχή του έτους και εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις από πιθανές επιπλοκές στην επικείμενη αξιολόγηση.

Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδος και στην Μυτιληναίος. Η WL Ross & Co, η επενδυτική εταιρεία του Γουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος της Eurobank, ενώ η Paulson & Co, το fund του Τζον Πόλσον διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από την αρχή του 2016 χάνει 38,85%, όταν ο Γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χάνει 15.37%. Η μετοχή της Eurobank από την αρχή του 2016 σημειώνει απώλειες 28,85% και η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει πτώση 28,51%. Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά μόλις 11% από την αρχή του 2016.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Τζον Πόλσον είχε προ ημερών εκφράσει την έντονη αντίδραση του για το γεγονός της απομάκρυνσης του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος και από την κυβερνητική απόφαση για την επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.