Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών – Την Τετάρτη το πρώτο ραντεβού με την κυβέρνηση

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών – Την Τετάρτη το πρώτο ραντεβού με την κυβέρνηση
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Ποιες είναι οι ελληνικές προτάσεις για τους πλειστηριασμούς και πού υπάρχουν αντιρρήσεις από τους δανειστές.

Στην Αθήνα βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο.

Το πρώτο και βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι πλέον συνδέονται ανοιχτά με την εκταμίευση, όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές μετά το υπουργικό συμβούλιο, έχει καταθέσει νέα πρόταση, για εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στα 34.000 ευρώ για οικογένεια και μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 180.000 ευρώ.

Παράλληλα, για πρώτη φορά -και για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών- θέτει χρονικό όριο στην ισχύ του νόμου, το οποίο θα είναι τουλάχιστον μία τριετία. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, μετά από μία τουλάχιστον τριετία.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους και προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι έχουν μετακινηθεί από την απαίτησή τους για 120.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Θέμα φαίνεται πως υπάρχει και με τη ρύθμιση όχι μόνο των 100 δόσεων, αλλά και με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αφού οι δανειστές ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή σε αυτήν.

Η προθεσμία ουσιαστικά λήγει στο τέλος της εβδομάδας, αφού οι Ευρωπαίοι θέλουν να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και επιπλέον ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Εκεί, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, όμως επεξεργάζεται τεχνικά και νομικά θέματα, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου -αν όλα πάνε καλά- αναμένεται να αναχωρήσουν το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα και στη συνέχεια να συνεδριάσει τη Δευτέρα το EWG προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Στην επίσκεψη του κουαρτέτου, στόχος είναι να προχωρήσει και η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που συνδέονται με την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Αυγούστου.

Η πρώτη αξιολόγηση, όπως όλα δείχνουν μεταφέρεται για το τέλος του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου.