Στην Αθήνα η Νουί – Τα κόκκινα δάνεια και οι στόχοι των τραπεζών

Στην Αθήνα η Νουί – Τα κόκκινα δάνεια και οι στόχοι των τραπεζών
Chair of the ECB Supervisory Board of the Single Supervisory Mechanism (SSM), Daniele Nouy, speaks during a news conference to announce the results of a stress test that simulated how the finances of banks would fare in an economic downturn in Frankfurt, Germany, Sunday, Oct. 26, 2014. (AP Photo/Michael Probst)

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, να πωλήσουν κόκκινα δάνεια και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ντανιέλ Νουί προκειμένου να έχει επαφές με τη ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η επίσκεψη ακολουθεί της ανακοίνωσης των τεστ αντοχής στα οποία τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανταπεξήλθαν ικανοποιητικά. Ωστόσο, το μήνυμα που θα κομίσει η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM είναι πως δεν χωράει εφησυχασμός και πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, να πωλήσουν κόκκινα δάνεια και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις πως είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ.

Στα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται πως πλέον δεν αναζητούν χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αλλά από τις αγορές, ότι οι καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πως μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιθανώς να έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα να πραγματοποιούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.