«Έσπασε» τα ταμεία η Nvidia με τη μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των μικροτσιπ παγκοσμίως

«Έσπασε» τα ταμεία η Nvidia με τη μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των μικροτσιπ παγκοσμίως
epa06772187 Nvidia president and CEO Jensen Huang speaks during the Annual GPU Technology conference in Taipei, Taiwan, 30 May 2018. Huang discussed Advance computing, Artificial intelligence and new GPU units during the conference. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο τεχνολογικός κολοσσός πλήρωσε 40 δισ. δολάρια σε ρευστό και μετοχές για την απόκτηση της Arm.

Η Nvidia Corp ανακοίνωσε την Κυριακή τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του χώρου των ημιαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό την Κυριακή ότι θα εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, από την ιαπωνική SoftBank Group, έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πεδίο των ημιαγωγών παγκοσμίως.

«Ο συνδυασμός των εταιρειών μας θα δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία θα κατέχει εξαιρετική θέση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», σχολίασε ο CEO της Nvidia, Jensen Huang.

Η πώληση βάζει έναν βασικό προμηθευτή της Apple και άλλων στον ίδιο κλάδο, υπό τον έλεγχο ενός ενιαίου παίκτη και θα αντιμετωπίσει πιθανά εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές και τις ανταγωνιστικές της Nvidia, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας επεξεργαστών με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Για τη Softbank, η πώληση σηματοδοτεί μια πρόωρη έξοδο από την Arm, μόλις 4 χρόνια μετά από την εξαγορά του τεχνολογικού ομίλου έναντι 32 δισ. δολαρίων.

Η Nvidia θα πληρώσει 21,5 δισ. δολάρια στη SoftBank σε μετοχές και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά συμπεριλαμβανομένων και 2 δισ. δολαρίων με την υπογραφή.

Με τη συμφωνία η Softbank και το 100 δισ. δολαρίων Vision Fund της, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Arm, θα αποκτήσει ποσοστό 6,7%-8,1% στην Nvidia.