Στην Κίνα ο Μπάρακ Ομπάμα

Στην Κίνα ο Μπάρακ Ομπάμα

Το Πεκίνο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Ασία.

Έφτασε σήμερα στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία κατά την οποία θα έχει μακρές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό Σι Τζίνπινγκ.  Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Μιανμάρ και την Αυστραλία.

Το αμερικανικό προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου, όπου τον πρόεδρο Ομπάμα υποδέχθηκαν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο δήμαρχος του Πεκίνου Ουάνγκ Ανσούν, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό.  Το Πεκίνο όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ υψηλά έλαβε δραστικά μέτρα για να διαλύσει την πυκνή αιθαλομίχλη που σκεπάζει την πόλη, πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Ομπάμα θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον νέο πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, και το απόγευμα θα εκφωνήσει ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του APEC. Στο περιθώριο της συνόδου, Ομπάμα και Σι θα συναντηθούν εκ νέου για σειρά συνομιλιών αύριο και μεθαύριο, «ειλικρινών και εκτενών» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η σχέση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, «η πιο θεμελιώδης στον κόσμο σήμερα», σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, δοκιμάζεται από επιδεινούμενες εντάσεις: Σινική Θάλασσα, ηλεκτρονική πειρατεία, ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Βόρεια Κορέα θα περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών. Παραμονή της αναχώρησης του προέδρου Ομπάμα για την Ασία, οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί που κρατούνταν στη χώρα αυτή, οι Κένεθ Μπάε και Μάθιου Τοντ Μίλερ αφέθηκαν ελεύθεροι, εγείροντας ερωτήματα για τα κίνητρα της Πιονγκγιάνγκ. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωσή τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για «μια υπέροχη μέρα», δύο εβδομάδες μετά την απρόσμενη απελευθέρωση ενός ακόμη Αμερικανού, του Τζέφρι Φόουλι.

Πιθανή συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μετάσχει στο τέλος της εβδομάδας στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όπου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη κι αν δεν έχει προγραμματιστεί επίσημα διμερής συνάντηση.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του χθες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, υπενθυμίζοντας ότι κάθε απόπειρα των φιλορώσων ανταρτών να καταλάβουν περισσότερο έδαφος θα συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Σε άλλη φάση ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Κυριακή ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει περάσει σε «μια νέα φάση». Οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ ήταν «πολύ αποτελεσματικές» στην ανάσχεση της προέλασης των τζιχαντιστών, ενώ παράλληλα αποδυνάμωσε τις δυνατότητες της εξτρεμιστικής οργάνωσης, δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CBS.

Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στην επίθεση, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι χερσαίες δυνάμεις, ιρακινές χερσαίες δυνάμεις που θα έχουν τη δυνατότητα να τους αναγκάσουν σε οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη ακόμα 1,500 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Στόχος των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ δεν είναι να εμπλακούν σε μάχες αλλά να συμβάλουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παράσχουν «εναέρια υποστήριξη» στις ιρακινές δυνάμεις όταν αυτές ξεκινήσουν τις επιθέσεις κατά του ΙΚ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.