Στην Κριμαία ο Πούτιν;

Στην Κριμαία ο Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται διατεθειμένος να μεταβεί στην περιοχή για τον εορτασμό της σοβιετικής νίκης κατά των ναζί.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος ρώτησε ευθέως» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, και «εκείνος άφησε ανοιχτή την απάντησή του όσον αφορά την παρουσία του ή όχι», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Η στρατιωτική παρέλαση δεν είναι κάτι καλό. Αν ο Πούτιν παρευρεθεί σε αυτή, αυτό θα καταστήσει πιο περίπλοκα ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ήδη αρκετά περίπλοκα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να αρχίσει μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Μόσχα: Παράλογες οι εκλογές αν δεν διακοπούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Η Ρωσία υποστήριξε ότι θα ήταν «παράλογο» να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου εκτός και αν η κυβέρνηση του Κιέβου διακόψει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και ξεκινήσει πανεθνικό διάλογο με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος τα βίαια επεισόδια που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα στην Οδησσό.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο Λαβρόφ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για την αντίδραση του Κιέβου στις προτάσεις της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι αρχές του Κιέβου «αμφισβητούν την προοπτική των προσπαθειών του ΟΑΣΕ να ξεκινήσει έναν πανεθνικό διάλογο» με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί.

Οικονομικές κυρώσεις Αμερικανών και Καναδών από τη Ρωσία
Η Μόσχα έλαβε μέτρα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς σε βάρος της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, επεκτείνοντας τον κατάλογο των Αμερικανών και των Καναδών αξιωματούχων που πλήττονται, αλλά δεν θα ονοματίσει εκείνους που αφορούν οι ρωσικές κυρώσεις, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Οι κυρώσεις δεν είναι μια μέθοδος που ακολουθούμε σε γενικές γραμμές, αλλά το εχθρικό περιβάλλον μας αναγκάζει να αντιδράσουμε. Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις (που επιβλήθηκαν από) την Ουάσιγκτον και την Οτάβα δεν αποτελούν εξαίρεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Καναδούς δεν το κάνουμε για επίδειξη», συνέχισε ο Λουκάσεβιτς και πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στη Ρωσία θα ενημερωθούν για αυτές «όταν υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν θεώρηση διαβατηρίου».

Την 28η Απριλίου οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων -απαγόρευση χορήγησης βίζας, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- σε επτά Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης επέβαλε κυρώσεις σε 17 ρωσικές εταιρείες, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν τήρησε τη διεθνή συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε 31 πρόσωπα και σε μια ρωσική τράπεζα το περασμένο Μάρτιο, ενώ και ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και του ρόλου της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας .

Η Ρωσία απάντησε στον πρώτο κύκλο των κυρώσεων με αντίποινα εναντίον 11 αμερικανών αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία