Στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αφιέρωσε το κήρυγμά του ο Πάπας

Στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αφιέρωσε το κήρυγμά του ο Πάπας

Από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του ο Ποντίφικας ζήτησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους όσους την έχουν ανάγκη.

Έκκληση να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «όλοι οι ασθενείς, ουδενός εξαιρουμένου» απηύθυνε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στους προσβληθέντες από την νόσο αυτή.

«Σήμερα τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Δηλώνουμε ότι αισθανόμαστε κοντά σε αυτούς που υποφέρουν, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τους εκτιμούμε όλους και τους γιατρούς και τους ερευνητές. Κάθε ασθενής, χωρίς καμία εξαίρεση, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στην θεραπεία που χρειάζεται», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το 2012, συνολικά 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο -το 70% στην υποσαχάρια Αφρική- ζούσαν με τον ιό HIV, 2,3 εκατομμύρια νοσούσαν και 1,6 εκατομμύρια πέθαναν από ασθένειες που συνδέονταν με τον HIV, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του προγράμματος του ΟΗΕ κατά της νόσου αυτής UNAIDS, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Το 2011 οι θάνατοι ανέρχονταν σε 1,8 εκατομμύρια, έναντι των 2,3 εκατομμυρίων που ήταν το 2005. Το 2012 επίσης καταγράφηκαν 2,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα, έναντι 2,5 εκατομμυρίων το 2011, σημειώνοντας μείωση παγκοσμίως 33% σε σχέση με το 2001.

Διαβάστε ακόμη: «Ο Ποντίφικας των φτωχών»