Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Fiat-General Motors

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Fiat-General Motors
Amedeo Felisa, chief executive officer of Ferrari SpA, left, Sergio Marchionne, chairman of Ferrari SpA and chief executive officer of Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA), center, and John Elkann, chairman of Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA), stand on the Ferrari SpA display during a news conference on the opening day of the 85th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland, on Tuesday, March 3, 2015. The International Geneva Motor Show opens to the public on March 5, and will showcase the latest models from the world's top automakers. Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg via Getty Images

Το διοικητικό συμβούλιο της GM απέρριψε μια παλαιότερη πρόταση συγχώνευσης από την Fiat Chrysler.

 

Το αφεντικό της Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Σέρτζιο Μαρκιόνε, δήλωσε την Κυριακή ότι η επιδίωξη συγχώνευσης με την General Motors αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» κι ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν η καλύτερη στρατηγική επιλογή και για την αμερικάνικη εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της GM απέρριψε μια παλαιότερη πρόταση συγχώνευσης από την Fiat Chrysler νωρίτερα φέτος. Αυτό, όμως, δεν έχει αποτρέψει τον Μαρκιόνε από το να προσπαθεί να καλοπιάσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των «παικτών» στον κλάδο και να μοιραστεί τα κόστη της κατασκευής πιο οικολογικών και πιο έξυπνων αυτοκινήτων.

«Αυτή η συζήτηση παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την FCA», είπε σε δημοσιογράφους, στα πλαίσια της παρουσίας του στο Grand Prix της Formula 1 στη Μόντσα.

Αν και δεν αποκάλυψε τα επόμενα βήματα της FCA, είπε ότι μια συγχώνευση με την GM «θα ήταν η καλύτερη δυνατή στρατηγική επιλογή για μας και γι’ αυτούς. Η General Motors παραμένει ο ιδανικός εταίρος για μας κι εμείς αποτελούμε μια μάλλον αναντικατάστατη εναλλακτική γι’ αυτούς».

Όσο για το ενδεχόμενο μιας εχθρικής προσφοράς εξαγοράς, ο Μαρκιόνε αρνήθηκε να σχολιάσει: «Δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Δεν μπορώ να προβλέπω το μέλλον».

Όσο για τις ανησυχίες ότι μια τέτοια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, απάντησε ότι «οι επιπτώσεις στις υποδομές παραγωγής των δύο εταιρειών θα είναι απολύτως μηδενικές».

Η GM έχει επανειλημμένα πει ότι προτιμά να πορεύεται μόνη της. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αφότου εξέτασε σε βάθος μια πιθανή συγχώνευση με την FCA, έκρινε ότι το να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν είναι η καλύτερη στρατηγική για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.