Στην τελική ευθεία ΗΠΑ και Κίνα για επί της αρχής εμπορική συμφωνία

Στην τελική ευθεία ΗΠΑ και Κίνα για επί της αρχής εμπορική συμφωνία
epaselect epa07953740 US President Donald J. Trump announces that US special forces have killed ISIS leader Abu Bakr Al Baghdadi during a raid in Syria in the Diplomatic Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 October 2019. Iraqi intelligence shared Baghdadi's location with the US led coalition ahead of the raid. Trump said that Baghdadi 'died whimpering, screaming and crying. They should see how he died. He didn’t die a hero. He died a coward.' EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε, χθες, πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί ποτέ».

 

Κοινά και καίρια προβλήματα επέλυσαν, χθες, τηλεφωνικώς οι εμπορικοί αντιπρόσωποι ΗΠΑ και Κίνας, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας περιορισμένου εύρους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Οι δύο πλευρές βρίσκονται στην τελική ευθεία, όπως ανέφερε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν για την ορθή επίλυση σχετικών ζητημάτων», ενώ υποσχέθηκαν ότι θα επικοινωνήσουν ξανά για τη διευθέτηση των υπόλοιπων προβλημάτων. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από βασικά εμπορικά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν στη σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα Global Times, η οποία απηχεί απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, οι δύο πλευρές ενδέχεται να συζήτησαν για την άρση δασμών, την εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τον τρόπο εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας.

Πρόσφατα, Κίνα και ΗΠΑ έκαναν παραχωρήσεις σε θέματα όπως οι εισαγωγές τροφίμων, η πνευματική ιδιοκτησία, καθώς και το φλέγον ζήτημα του κινεζικού κολοσσού Huawei, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την επίτευξη περιορισμένου εύρους εμπορικής συμφωνίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο οποίος συμμετείχε και στο χθεσινό τηλεφώνημα, δήλωσε αισιόδοξος για τη λήξη της λεγόμενης πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, κρατώντας ωστόσο μία επιφύλαξη. Με αφορμή τη στήριξη που έχει επιδείξει το αμερικανικό Κογκρέσο στα αιτήματα του Χονγκ Κονγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, χθες, «έχω πολύ καλή σχέση, όπως ξέρετε, με τον πρόεδρο Σι. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί ποτέ». Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι «πάει πολύ καλά, αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να τη δούμε να τα πάει καλά και στο Χονγκ Κονγκ».

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γνωστοποιήσει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πιθανότατα πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, είχε σημειώσει ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις από το πάτωμα, ενώ η Κίνα βρίσκεται ήδη στο ταβάνι. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά είχε κάνει λόγο για υπογραφή συμφωνίας στα μέσα Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του APEC, η οποία ματαιώθηκε. Πλέον, δεδομένης της έλλειψης συγκεκριμένης προθεσμίας, ορισμένοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το 2020. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν έχουν έρθει σε συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επιβάλει ή όχι δασμούς ύψους 15% σε επιπλέον εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 160 δισ. δολαρίων.