Στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας για την οικονομία

Στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας για την οικονομία

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για όλο το φάσμα των οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός αλλά και τα επιτεύγματα όπως το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο προσεχές διάστημα, αναμένεται να έλθει στην χώρα μας η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.

Με τον κ. Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός συζήτησε και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε κυβερνητική πηγή» και πρόσθεσε ότι «αυτό εισπράξαμε από τις επαφές με τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς και αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε». Αναφέρθηκαν όμως και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει μία ομάδα υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών που ασχολούνται με θέματα ελέγχου των συνόρων και της λαθρομετανάστευσης για εκπαίδευση και για εξοπλισμό. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι λαθρομετανάστες είναι περίπου όσοι και οι άνεργοι στην χώρα. Το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα ήταν να έχουν 40 εκατομμύρια λαθρομετανάστες περισσότερους από όσους είναι στην χώρα. Ενημέρωσε δε ότι καλώς ή κακώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή στο συγκεκριμένο θέμα. Παρέδωσε μάλιστα τον κ. Μπάιντεν φάκελο που έχει επιμεληθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας.

Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα

Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενόψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ.

Στήριξη με επίσημη ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο
Τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Ελλάδος να κάνει την οικονομία της πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«O αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Σαμαρά και συζήτησαν μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Ο αντιπρόεδρος επεσήμανε την στρατηγική σημασία της Ελλάδος ως χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ως πολύτιμο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή από τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική έως τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αντιπρόεδρος επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την συνεχή δέσμευση του να προωθήσει τις σκληρές άλλα απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα και πάλι σε σταθερές οικονομικές βάσεις, καθώς και για την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. Τέλος οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος χαιρέτησε την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας να συναντηθούν με τον τουρκο-κύπριο και ελληνο-κύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα, ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ντράγκι: «Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης»

«Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο, εταίρο και καλό φίλο» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κογκρέσο.

Στη δήλωση που εξέδωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου αναφέρει ο κ. Μενέντεζ: «Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντικές, ριζωμένες ιστορικά σε κοινές αξίες και αρχές. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς επιδεικνύει συνεχή ηγετική ικανότητα σε δύσκολους καιρούς καθώς ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση με αποφασιστικότητα και αντοχή. Είναι τιμή να υποδεχόμαστε τον πρωθυπουργό Σαμαρά στο αμερικανικό κογκρέσο σήμερα».