Στις φλόγες και πάλι η Μέση Ανατολή

Στις φλόγες και πάλι η Μέση Ανατολή

Εννέα νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα - Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς που στοχοποίησε το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Στους εννέα έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών που ακολούθησε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής χθες το βράδυ στη Γάζα. Σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο εξόριστος Μούσα Αμπού Μαρζούκ που θεωρείται ο νούμερο δύο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με η μοίρα του Μοχάμεντ Ντεΐφ που θεωρείται ως ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Νωρίτερα ο Μαρζούκ είχε πει ότι στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. Όπως ανέφερε ο Μαρζούκ το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ», αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι που όπως αποδείχτηκε ήταν η σύζυγος και η κόρη του Ντεΐφ. Σε μία άλλη επιδρομή έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, μεταξύ τους τρία παιδιά.

«Του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αξίζει να πεθάνει όπως ο Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Παρότι το Ισραήλ δεν προσδιόρισε τους στόχους των περίπου 30 αεροπορικών επιδρομών εντούτοις τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο μια άλλη ηγετική μορφή της Χαμάς στον οποίο χρεώνουν το μπαράζ των επιθέσεων με ρουκέτες αλλά δεν είχαν πληροφορίες αν σκοτώθηκε ή επέζησε από τις αεροπορικές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου απέρριψε την Τετάρτη τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας «έκανε τη συνέχιση των συνομιλιών αδύνατη».

Ο Μαρκ Ρεγκέβ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου απάντησε στις κατηγορίες του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Αζάμ αλ-Αχμέντ ότι το Ισραήλ οδήγησε τις συνομιλίες σε αποτυχία καθώς απέσυρε τους διαπραγματευτές του από την Αίγυπτο, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας: «Η διαδικασία του Καΐρου χτίστηκε σε μια συνολική και πλήρη παύση όλων των εχθροπραξιών και έτσι όταν οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, όχι μόνο ήταν μια σαφής παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κατέστρεψε και την παραδοχή πάνω στην οποία βασίστηκαν οι συνομιλίες».

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», είχε δηλώσει ο Αζάμ αλ-Αχμέντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στο Κάιρο. Μιλώντας αμέσως μετά τη λήξη τα μεσάνυχτα της 24ωρης εκεχειρίας, ο Αζάμ αλ-Αχμέντ που είναι στενός σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη, υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».

Εν τω μεταξύ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε την Τετάρτη να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό. 

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα εξαπολύσει μια ρουκέτα κατά του συγκεκριμένου αεροδρομίου και ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών κατά θέσεων στο νότιο Ισραήλ και στην περιοχή του Τελ Αβίβ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από το μπαράζ των επιθέσεων με ρουκέτες.

Διαβάστε ακόμη:

Εκεχειρία τέλος στη Λωρίδα της Γάζας – Ξεκινούν πάλι οι εχθροπραξίες

Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας