Μητσοτάκης: «Κλειδώνει» η συνάντηση με Μπάιντεν τον Απρίλιο – Στην Αίγυπτο την Κυριακή

Μητσοτάκης: «Κλειδώνει» η συνάντηση με Μπάιντεν τον Απρίλιο – Στην Αίγυπτο την Κυριακή
US President Joe Biden (R) meets with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on May 16, 2022. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Photo: AFP
Εάν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε, τονίζει ο πρωθυπουργός.

Οι συζητήσεις για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, με πιο πιθανή ημερομηνία την 4η Απριλίου (όπως ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης στο συνέδριο «city hub events» που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη) φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ ο κ. Μητσοτάκης είχε συζήτηση με δημοσιογράφους, κατά την οποία, χωρίς να επιβεβαιώνει ημερομηνίες, σημείωσε ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον.

Ερωτήθηκε επίσης εάν επηρεάζει το ταξίδι του το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, για να τονίσει «καθόλου εάν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά «είμαστε σε συζητήσεις, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αίγυπτο την Κυριακή

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο την Κυριακή μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Για τους Ευρωπαίους είναι εξαιρετικά κρίσιμη η στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, η οποία κλυδωνίζεται επικίνδυνα, με τελευταίο επεισόδιο τις επιθέσεις των Χούτι που έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις διελεύσεις πλοίων από το Σουέζ. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι βάζουν στο τραπέζι ένα πακέτο 7,4 δισ., συνδυαστικά με τη βοήθεια που θα λάβει η Αίγυπτος από το ΔΝΤ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: