Στις κάλπες οι Βρετανοί

Στις κάλπες οι Βρετανοί

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων. Μειώθηκε στο μισό το προβάδισμα της Μέι. 

Γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Βρετανία, με τα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα να ανοίγουν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Στη σκιά της τρομοκρατίας

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνετη επικράτησή τους.

Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα διαρκώς επανεξετάζονται, δήλωσε στον Guardian υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. Η αναπληρώτρια επίτροπος Λούσι Ντ’Ορσι αναγνώρισε ότι είναι πρωτοφανείς οι συνθήκες στις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ουέστμινστερ, Μάντσεστερ και Γέφυρα του Λονδίνου.

«Το γενικό επίπεδο απειλής παραμένει σοβαρό, οπότε εξακολουθούμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις όποιες ανησυχίες του στην αστυνομία», πρόσθεσε.

Αποδυναμωμένη η Μέι στις δημοσκοπήσεις

Το προβάδισμα  της Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μειώθηκε στο μισό, στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ απομένουν μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές.

Η Kantar ανέφερε ότι το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.159 ψηφοφόρων μεταξύ 1ης και 7ης Ιουνίου, δηλαδή τόσο πριν αλλά και αφού διαπράχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την 3η Ιουνίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα σενάρια

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι διατηρούσαν μέχρι σήμερα την πλειοψηφία 17 εδρών, και η ίδια η πρωθυπουργός προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να την αυξήσει ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει απρόσκοπτα τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Μέι αναμένεται να κερδίσει, αν και δεν είναι σαφές με πόση διαφορά.

Υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εταιριών δημοσκοπήσεων, παρόλο που όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι η Μέι θα υπερισχύσει ενώ οι Εργατικοί έχουν μειώσει την απόσταση από τους Συντηρητικούς. Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κατέδειξαν προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των οκτώ και των δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων.

«Από την άποψη των δημοσκόπων, πρόκειται για μια πειραματική εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Άντονι Γουέλς, από τη YouGov «Όλοι κάναμε λάθος το 2015 και όλοι δοκιμάζουμε διαφορετικές μεθόδους για να το πετύχουμε σωστά φέτος».

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ