Στις συμπληγάδες Σόιμπλε – ΔΝΤ

Στις συμπληγάδες Σόιμπλε – ΔΝΤ

Πολιτικά παιχνίδια ή μια σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον; Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

 

Ως «παιχνίδια του Σόιμπλε» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ, όταν μόλις πριν λίγα 24ωρα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός προγράμματος καθαρά ευρωπαϊκού, χωρίς το Ταμείο.

Η πίεση, αν και φαινομενικά ασκείται προς το ΔΝΤ, ουσιαστικά κατευθύνεται προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να υποχωρήσει απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου για ψήφιση πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική τρύπα την περίοδο 2018-2020, έναντι των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, τα μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα: περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν συζητά ούτε την επιστροφή των κλιμακίων του στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι εάν το ΔΝΤ δεν επανέλθει στις συζητήσεις, η Bundestag δεν θα κληθεί να ψηφίσει νέο πρόγραμμα και η χώρα θα μείνει «ξεκρέμαστη» με ορατό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας τον Ιούλιο, αλλά και του Grexit.

Οι προσδοκίες να βρεθεί λύση στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και να ξεκολλήσει η αξιολόγηση είναι χαμηλές και η μπάλα αναμένεται πλέον να περάσει στο ελληνικό γήπεδο, καθώς η κυβέρνηση είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με αποφάσεις που θα σηματοδοτούν πολιτικές εξελίξεις.