Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την ελληνική προεδρία

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την ελληνική προεδρία

Ο Α. Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιάσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο κολέγιο των Eπιτρόπων, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.  Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική ενοποίηση και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης μετανάστευσης.

Διαβάστε σχετικά: Συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας
Χθες βράδυ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που «ποντάρει στην αποτυχία της χώρας», υπογράμμισε πως τα χειρότερα πέρασαν και διεμήνυσε πως του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

«Δίνουμε τη μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Για να υπάρξει υγιής τραπεζική πίστη που δεν ευνοεί μόνο τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια».

Σαμαράς: «Στους επόμενους μήνες η ανάκαμψη θα φανεί καθαρά»

«Μεγάλες οι θυσίες του ελληνικού λαού»
Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό είπε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ της, ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%. Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα. Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο. Η έξοδος θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, έλλειψη βασικών αγαθών, καυσίμων και φαρμάκων. Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην φορολογία των ακινήτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Αναφέρθηκε επίσης γενικότερα στην φορολογία λέγοντας ότι «στόχος μου είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%. Αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης σταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ, που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα θα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής».

Συνεχίζοντας είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της φορολογίας. Εξωστρέφεια σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα.

Τσίπρας: «Βόμβα για την κοινωνία το θέμα των πλειστηριασμών»

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνολική στρατηγικής της, ενώ την κατηγόρησε ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας. «Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Εκείνοι που πολεμούν τις επενδύσεις – όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής – δεν θέλουν ανάπτυξη. Η ασυδοσία εκείνων που μπλοκάρουν την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα σταματήσει».

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της» συμπλήρωσε.

Τέλος αναφέρθηκε και στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν την χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν. Κάποιοι ποντάρουν και εύχονται στην καταστροφή της χώρας. Προσπαθούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις που φέρνουμε στην χώρα» είπε.