Στο 0,8% ο αποπληθωρισμός της χώρας

Στο 0,8% ο αποπληθωρισμός της χώρας

Συνεχίζεται επί 19ο μήνα η πτώση τιμών στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε αρνητικό επίπεδο παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός καθώς μειώθηκε 0,8%, έναντι μείωσης 1,1% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μείωσης 0,3% τον Αύγουστο 2014.

Παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πολλές ανατιμήσεις σε μηνιαία βάση (σύγκριση Σεπτεμβρίου με Αύγουστο) σε βασικά είδη διατροφής. Συγκεκριμένα, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε νωπά λαχανικά (5,9%), νωπό αρνί και κατσίκι (3,5%), νωπά πουλερικά (1,8%) και νωπά φρούτα (1,5%). Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανατιμήσεις καταγράφηκαν στις αστικές συγκοινωνίες (5,9%), ενώ αυξήθηκαν οι τιμές -μετά από πολύ μεγάλο διάστημα- και στις οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,2%). Επίσης, αυξήθηκαν κατά 3% τα έξοδα των ξενοδοχείων. Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε βενζίνη (0,9%) και γαλακτοκομικά- αυγά (0,4%).

Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούν σε φάρμακα (26,7%), εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών (5,9%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), έξοδα ξενοδοχείων (6,6%), ελαιόλαδο (4,5%), μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (2,1%), γαλακτοκομικά και αυγά (1,8%) και τσιγάρα- καπνός (1,8%). Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές σε προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως είναι οι νωπές πατάτες (29,7%), η ζάχαρη (10,9%), τα νωπά φρούτα (11,5%), τα νωπά ψάρια (5,8%) και τα νωπά λαχανικά (1,1%). Επίσης, μειώθηκαν οι τιμές της βενζίνης κατά 1,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,5% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσµατα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιµών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 2,6% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 1,3% της οµάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.
δ) Κατά 1,3% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
ε) Κατά 0,4% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.
στ) Κατά 2% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό-υπολογιστές, στα µικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.
ζ) Κατά 3,3% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
η) Κατά 2,4% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 2,1% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
β) Κατά 3,8% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιµές των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
γ) Κατά 0,1% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα ξενοδοχεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.
Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, τον Σεπτέμβριο 2014 σε σύγκριση µε τον Αύγουστο 2014, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο εφέτος, έναντι μείωσης 1% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μείωση 0,2% τον Αύγουστο 2014. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.