Στο 1,3 ευρώ/λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στο 1,3 ευρώ/λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Εκτιμάται οριακά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, σε απαγορευτικά επίπεδα όμως για τους καταναλωτές.

Σε «απαγορευτικά» επίπεδα για πολλούς καταναλωτές και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι θα «κλειδώσει» στο 1,3 ευρώ το λίτρο στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή οριακά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, οπότε η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από το 1,35 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος ενόψει της χειμερινής περιόδου, βασικό αίτημα του οποίου είναι η χορήγηση επιδόματος στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης χωρίς ή με ελάχιστες προϋποθέσεις αλλά και η διατήρηση του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ επισήμαναν ακόμη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, καθώς βρισκόμαστε στις παραμονές της έναρξης της περιόδου θέρμανσης, και να γνωστοποιηθούν έγκαιρα και έγκυρα στους καταναλωτές. Ορισμένα από τα προβλήματα με το επίδομα θέρμανσης πέρυσι, όπως είπαν, ήταν η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, οι πολύπλοκες διαδικασίες, η άγνοια του κρατικού μηχανισμού και τα περιοριστικά κριτήρια.

Το αποτέλεσμα ήταν, η δαπάνη του προϋπολογισμού για το επίδομα να είναι τελικά μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί και να επιδοτηθεί μόνο το ένα τρίτο της ποσότητας πετρελαίου που διακινήθηκε.