Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο

Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο
Dollar currency interest rate, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Ο πληθωρισμός σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που περίμεναν οι επενδυτές.

Πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο στη Fed να υιοθετήσει πιο ήπια στάση στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1%.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο εδώ και τουλάχιστον δύο έτη.

Τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 4%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 4,8% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 5%.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κινήθηκε επίσης 0,2% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία άνοδος από τον Αύγουστο του 2021.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων συνεχίζει να θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, αλλά βλέπει να τερματίζει σε χαμηλότερο επίπεδο ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων, κάτω από το 5,4%. Aυτό σημαίνει ότι η αύξηση του Ιουλίου μπορεί να είναι η τελευταία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: