Στο 50% η κάλυψη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού

Στο 50% η κάλυψη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 24: In this photo illustration taken in Ankara, Turkey on December 24, 2020 Johnson & Johnson COVID-19 vaccine logo is displayed on a screen with a syringe and ampoule in the front. Hakan Nural / Anadolu Agency Photo: AFP

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης περίπου στο 50%, σύμφωνα με έρευνα στη Νότια Αφρική που διενεργήθηκε σε περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Η πλειονότητα των μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων είχε ήπια συμπτώματα, δήλωσε η Glenda Gray μια από τους συγγραφείς της έρευνας, επικαλούμενη μη δημοσιευμένα στοιχεία. Η J&J δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό, σημειώνει το Bloomberg.

Η μελέτη κάλυψε διάστημα αρκετών εβδομάδων κατά τις οποίες η Νότια Αφρική αντιμετώπιζε το τρίτο κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί. 

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που ονομάζεται Sisonke, ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου και έδειξαν ότι το μονοδοσικό εμβόλιο ήταν περίπου 70% αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας και έως 96% έναντι του κινδύνου θανάτου. 

Η δοκιμή δεν περιελάμβανε την χρήση placebo.

Τα τελικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν τρία σετ δεδομένων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογα αποτελέσματα δεν συναντώνται μόνο στο Johnson & Johnson αλλά και σε άλλα εμβόλια, σημειώνει ο Shabir Madhi, του πανεπιστημίου Witwatersrand, που έκανε δοκιμές στα εμβόλια AstraZeneca’s και Novavax. Δεν προκαλεί έκπληξη με την εξέλιξη της πανδημίας.