Στο Μπέλφαστ ο Μπόρις Τζόνσον για να άρει το αδιέξοδο του «backstop» – Στις Βρυξέλλες σύμβουλος του

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχέδια για τα ιρλανδικά σύνορα έχουν αναχθεί στο πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ απεσταλμένος του ηγέτη των Τόρις βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μεταφέρει το μήνυμα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την ΕΕ, «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο για το λεγόμενο «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο έχει οδηγήσει σε ναυάγιο όλες τις προσπάθειες να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχέδια για τα ιρλανδικά σύνορα έχουν αναχθεί στο πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και η βρετανική λίρα έχει καταγράψει βουτιά τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Τζονσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου εκτός και αν καταργηθεί το backstop.

Η επικεφαλής του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Τζόνσον πως μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας στην περιοχή.

«Εκφράσαμε πολύ έντονες αμφιβολίες για αυτή την πολιτική (του Brexit). Καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ιρλανδική οικονομία, για τον βιοπορισμό των Ιρλανδών, για την κοινωνία μας, την πολιτική μας και την ειρηνευτική μας συμφωνία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Τζόνσον ξεκίνησε το ταξίδι του με συνομιλίες αργά χθες με την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της περιοχής, του οποίου οι 10 βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ επανέλαβε το αίτημα του Τζόνσον να καταργηθεί το backstop, το οποίο έχει σχεδιαστεί ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, που ήταν επίσης στη συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκαν πιθανοί συμβιβασμοί –ιδιαίτερα η πιθανότητα να τεθεί μια προθεσμία για το backstop καθώς και άλλες «ρεαλιστικές λύσεις». Ερωτηθείς για το εάν ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόταση ο Τζόνσον, ο Ντόναλντσον δήλωσε στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE ότι «δεν θα το συζητήσει αυτό δημοσίως».

« Δεν θα δεχτούμε εκφοβισμό για το Brexit»

Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Δουβλίνου για τα σχέδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα έχει γίνει το πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη συμφωνία διαζυγίου. Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ιρλανδία να καταργήσει τη ρήτρα του λεγόμενου «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα που προέβλεπε η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

«Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό για αυτό το θέμα και, ως κυβέρνηση και ως χώρα, πιστεύω ότι θα εμμείνουμε στη θέση μας», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Daily Mirror.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Ιρλανδία έχει την «απόλυτη στήριξη» από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του backstop, που σχεδιάστηκε ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η χθεσινή του, πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον «πήγε σχετικά καλά» και ότι δεν θεωρεί περιφρόνηση το γεγονός ότι το τηλεφώνημα έγινε έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σύμβουλος του Τζόνσον βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να διαβιβάσει το μήνυμά του «Brexit σε κάθε περίπτωση»

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για ευρωπαϊκά θέματα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαβιβάσει το μήνυμα του Βρετανού ηγέτη ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ντέιβιντ Φροστ έχει προκαταρκτικές συναντήσεις με σημαντικούς αξιωματούχους προκειμένου να διαβιβάσει προσωπικά το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

«Θα εργαστούμε σθεναρά για μια συμφωνία αλλά το backstop πρέπει να καταργηθεί. Αν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τότε ασφαλώς θα πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο Φροστ θα συναντηθεί με συμβούλους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και συμβούλους του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.