Στη Χάγη στέλνει τον Γιανουκόβιτς η ουκρανική βουλή

Στη Χάγη στέλνει τον Γιανουκόβιτς η ουκρανική βουλή

Την παραπομπή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «σοβαρά εγκλήματα» υπερψήφισε  το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα υπέρ της παραπομπής του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όταν συλληφθεί.

Μια απόφαση η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ουκρανικό κοινοβούλιο συνδέει τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε από το θώκο το Σάββατο και διαφεύγει τη σύλληψη από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, με την αστυνομική βία η οποία όπως αναφέρεται στο κείμενο αυτό οδήγησε στους θανάτους 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα. Σε ανακοίνωσή του πάντως το ΔΠΔ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φάντι Ελ Αμπντάλα δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια διακήρυξη με την οποία αποδέχεται την δικαιοδοσία του ΔΠΔ για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν», προσθέτοντας πως κατόπιν επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.

Διαβάστε ακόμη: Ορίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Υποψήφιος πρόεδρος ο Κλίτσκο
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της εξέγερσης της αντιπολίτευσης εναντίον του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Ο 42χρονος Κλίτσκο ήταν ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο Γιανουκόβιτς υπαναχώρησε από τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προτίμησε να συνάψει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» επιστρέφει

Μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου
Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz μείωσε από χθες 24 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, από 147 εκατομμύρια κ.μ. που εισήγαγε προηγουμένως, δήλωσαν δύο πηγές της ρωσικής βιομηχανίας.

Οι δύο πηγές διευκρίνισαν ότι η μείωση των εισαγωγών από τη Naftogaz ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από τη Ρωσία. Η Gazprom εξήγαγε 161,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των εισαγωγών της Naftogaz, όμως διαβεβαίωσε ότι η διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί.

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για το Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, μία μείωση της τιμής κατά το ένα τρίτο από 400 δολάρια που πλήρωνε η Ουκρανία από το 2009. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο.