Στο επίκεντρο των G20 η Συρία

Στο επίκεντρο των G20 η Συρία

Η «ρήξη» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων πάνω στο θέμα της Συρίας αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι.

Η Συρία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διάσκεψης των G20 που διεξάγεται στην Αγ. Πετρούπολη σήμερα και αύριο, καθώς επικρατούν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πάνω στο ζήτημα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα αναμένει να δει εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που έφθασε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ενισχυμένος από την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας να εγκρίνει στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος προειδοποίησε πως μία επίθεση χωρίς έγκριση του ΟΗΕ θα συνιστούσε «επίθεση» που θα δικαιολογούσε αντίποινα από τη Συρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ωστόσο, δήλωσε χθες πως «διακυβεύεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας», την οποία κάλεσε να συστρατευθεί με τις ΗΠΑ και να τιμωρήσει το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων.

Το θέμα της Συρίας δεν βρίσκεται στην επίσημη «ατζέντα» της διάσκεψης των G20, η οποία φέτος περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.

Διαβάστε ακόμη: To σχέδιο 60 ημερών της Γερουσίας για επέμβαση στη Συρία