ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά σε επίθεση κατά της Συρίας

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά σε επίθεση κατά της Συρίας

Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει τον «δρόμο» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στα σχέδια του προέδρου Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η Επιτροπή, αφού άκουσε τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ενέκρινε απόφαση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση -που ελήφθη με δέκα ψήφους υπέρ και επτά κατά, με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει απλώς «παρών- κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, αναφέρθηκε στο κόστος που η επικείμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, λέγοντας, «Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές. Το κόστος θα ήταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε σήμερα ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υπέρ αλλά και κατά της απόφασης της Επιτροπής τάχθηκαν Γερουσιαστές που ανήκουν τόσο στο κόμμα των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Διαδηλωτές που αντιτίθεται στην ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας, κατάφεραν να περάσουν το εσωτερικό της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή και να φωνάξουν αντιπολεμικά συνθήματα.

1/3

 

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: Διακυβεύεται η παγκόσμια αξιοπιστία