Στο Eurogroup της Παρασκευής κρίνεται η δημοσιονομική ευελιξία της χώρας

Στο Eurogroup της Παρασκευής κρίνεται η δημοσιονομική ευελιξία της χώρας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Eurogroup στο Βερολίνο την Παρασκευή αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως εφέτος λόγω της πανδημίας, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και αναμένει οπωσδήποτε με αυξημένο ενδιαφέρον τις σχετικές αποφάσεις. Η ελληνική οικονομία δεν έχει αυτή τη στιγμή περιθώρια να τεθεί και πάλι υπό αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο. Κάτω από το πλαίσιο αυτό θα κριθούν οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό- όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και ελαφρύνσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας», για να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση αφορά το αν και κατά πόσο, αλλά και πότε θα υπάρξει μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την Δευτέρα επανέλαβε την πεποίθηση του ότι “ταμειακά είμαστε καλά, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά”. Εκτίμησε πως αυστηροί στόχοι δεν θα υπάρχουν και το 2021 στην Ε.Ε. μιλώντας για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση πάντως ήδη έκανε το 1ο βήμα για νέα μέτρα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 4 δισ. ευρώ περιθώριο για παροχές, άνοδο κατά 1,4 δισ. ευρώ του περιθωρίου του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αλλά και αύξηση κατά 600 εκατ. των αμυντικών δαπανών.