Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια- Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν νέα πτώση τη Δευτέρα, λόγω των τελευταίων κυβερνητικών κινήσεων για την αναδιαμόρφωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Οι traders επηρεάστηκαν από ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαχωρίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Alipay της Ant Group Co. και από μια δήλωση, την Παρασκευή, που ζητούσε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην οικονομία gig. Ο δείκτης Hang Seng Tech Index υποχώρησε έως και 2,7%, με την Meituan και την Alibaba Group Holding να συγκαταλέγονται στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη.

Οι μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης των πλατφορμών πρέπει να επανεξετάσουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της οικονομίας gig για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους στο εισόδημα και την εργασιακή ασφάλεια, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή. Αυτό έγινε μετά από συνάντηση μεταξύ τεσσάρων κυβερνητικών υπηρεσιών και δέκα μεγάλων εταιρειών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Meituan, Alibaba και Tencent Holdings Ltd.

Περαιτέρω, η Κίνα επιδιώκει να διασπάσει την Alipay και να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εφαρμογή για τo τμήμα δανείων της, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη διατάξει την εταιρεία να διαχωρίσει το back end της μονάδας δανεισμού από τις υπόλοιπες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της και να φέρει εξωτερικούς μετόχους, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι τελευταίοι περιορισμοί έρχονται να προστεθούν στις πολύμηνες πιέσεις που δέχονται οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας, αφότου η απαγόρευση-σοκ της κυβέρνησης στα κέρδη των εταιρειών φροντιστηρίων προκάλεσε ένα παγκόσμιο ξεπούλημα κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο κλάδος παραμένει ευάλωτος σε περαιτέρω πτώση ακόμη και μετά την πρόσφατη κατρακύλα.

Ο δείκτης Hang Seng Tech έχει υποχωρήσει κατά 22% μέχρι στιγμής φέτος, αν και έχει ανακάμψει κατά περίπου 11% από το χαμηλό του Αυγούστου.