Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας στις ΗΠΑ μπαίνουν οι έμποροι κρυπτονομισμάτων

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας στις ΗΠΑ μπαίνουν οι έμποροι κρυπτονομισμάτων
pexels Photo: pixabay.com
Το IRS δίνει προτεραιότητα σε μια προσπάθεια να επιβάλει την υποχρέωση αναφοράς σχετικά με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων για να βρει άτομα που έχουν «παραμελήσει» να αναφέρουν τη δραστηριότητά τους.

του Chris Morris

Η εκρηκτική άνοδος των Bitcoin, Dogecoin και άλλων κρυπτονομισμάτων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την εφορία (IRS) στις ΗΠΑ και πλέον η υπηρεσία θέλει να φορολογήσει τα κέρδη από αυτές τις συναλλαγές.

Το IRS δίνει προτεραιότητα σε μια προσπάθεια να επιβάλει την υποχρέωση αναφοράς σχετικά με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων για να βρει άτομα που έχουν «παραμελήσει» να αναφέρουν τη δραστηριότητά τους. Και ξεκινά με δύο αγωγές.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν εγκρίνει δύο κλήσεις για εξηγήσεις της IRS, στην εταιρεία πληρωμών Circle και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken, για να παραδώσουν αρχεία οποιουδήποτε πελάτη που είχε συναλλαγές άνω των 20.000 δολαρίων από το 2016.

Η ιδέα είναι να εξαλείψουν την αδιαφάνεια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και να θέσουν τις ίδιες απαιτήσεις που ισχύουν για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

(Το IRS έλαβε πληροφορίες για τους πελάτες της Coinbase Global πριν από πέντε χρόνια και τους παρότρυνε να δηλώσουν τα έσοδά τους και να πληρώσουν φόρους για τυχόν κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.)

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αναπάντεχα οφέλη για την κυβέρνηση. Το IRS έχει ήδη βρει έναν επενδυτή που δεν είχε δηλώσει 5,6 εκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Και στην αναζήτηση των πελατών της Coinbase, βρέθηκαν 750 άτομα που είχαν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Η μη καταβολή φόρων για κέρδη από κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές κυρώσεις και πιθανώς σε φυλάκιση.

Οι φορολογικοί συντελεστές θα ποικίλουν ανάλογα με το χρονικό διάστημα που διατηρείτε το Bitcoin, το Ether ή κάποιο άλλο ψηφιακό νόμισμα. Εάν το είχατε στην κατοχή σας για περισσότερο από ένα χρόνο, θα εξετάζεται γενικά ο μακροπρόθεσμος φόρος υπεραξίας, ο οποίος έχει χαμηλότερο συντελεστή. Αν έχετε κάνει συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα αντιμετωπίσετε το φόρο για βραχυπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου, τα οποία φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές με τους μισθούς.

Σκέφτεστε να αποκρύψετε τα κέρδη σας σε έναν διεθνή λογαριασμό; Το IRS, αναφέρει το περιοδικό, λέει ότι σκοπεύει να συγκρίνει τα δεδομένα που λαμβάνει από το Kraken με άλλα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του από άλλες πηγές σχετικά με τις υπεράκτιες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: Fortune