Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών η Uber

Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών η Uber
epa05782055 An Uber driver maneuvers on the street during a protest calling for the legalization Uber in Taipei, Taiwan, 10 February 2017. Hundreds of Uber operators drove around the Ministry of Transportation building to show their support for the legalization of Uber in Taiwan. According to news reports, Uber was forced to suspend its operations in Taiwan after receiving heavy fines from the government. EPA/RITCHIE B. TONGO

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν θα απαγγελθούν κατηγορίες, ούτε ποιους νόμους παραβίασε η Uber.

Η Uber Technologies βρίσκεται υπό ποινική έρευνα από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για το εργαλείο της «Greyball», σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει πως η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο, η Uber παραδέχθηκε πως χρησιμοποιούσε δεδομένα από ένα εσωτερικό της πρόγραμμα που ονομάζεται Greyball, προκειμένου να «διαφεύγει» τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές. Το πρόγραμμα αρχικά δημιουργήθηκε ως σύστημα εντοπισμού απάτης ή προσπαθειών ανταγωνιστών να επηρεάσουν τη λειτουργία της υπηρεσίας της.

Αλλά ταυτόχρονα «σκάλιζε» στα δεδομένα των χρηστών για να εντοπίσει πιθανά μέλη δυνάμεων επιβολής του νόμου ή των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών, που προσπαθούσαν να στήσουν κρυφές επιχειρήσεις (sting operations) στις περιοχές δραστηριοποίησης της εταιρείας χωρίς την άδειά της.

Πηγές του πρακτορείου δεν έχουν διευκρινίσει ποιους νόμους είναι πιθανό να παραβίασε η εταιρεία, ωστόσο υπογράμμισαν ότι ενδέχεται να παραβίασε τους όρους χρήσης της ίδιας της υπηρεσίας της, με το να ψάχνει στις πληροφορίες και τα δεδομένα social media των χρηστών της.

Με ρεπορτάζ η Wall Street Journal μετέδωσε ότι η έρευνα έχει εστιάσει στο πώς η Uber χρησιμοποίησε το λογισμικό του Greyball και πρόσθεσε ότι ομοσπονδιακή επιτροπή ενόρκων προχώρησε σε κλήτευση για να ανοιχτούν τα αρχεία του προγράμματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι απο τη στιγμή που η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάρτιο με δημοσίευμα των New York Times, η Uber υποστήριξε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το Greyball για την αναχαίτιση των σχεδίων των ρυθμιστικών αρχών.