Στο «τσακ» γλύτωσε την ύφεση η Γερμανία

Στο «τσακ» γλύτωσε την ύφεση η Γερμανία
epa07129620 German Chancellor Angela Merkel casts a shadow on a backdrop as she leaves the speaker's desk during an award ceremony for the National Integration Prize at the chancellery in Berlin, Germany, 29 October 2018. The National Integration Prize is awarded by the German chancellor for achievements in integration. EPA/CLEMENS BILAN
Τα χειρότερα δεν ήρθαν για τη γερμανική οικονομία, που όμως κάθε άλλο παρά «υγιής» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή την περίοδο.

Τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε 0,1% ύστερα από συρρίκνωση το δεύτερο (0,2% πτώση με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία). Με την έστω και οριακή αυτή αύξηση απέφυγε τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης που θα σήμαιναν τεχνική ύφεση.

«Δεν έχουμε τεχνική ύφεση, αλλά τα δεδομένα για την ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αδύναμα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τη σύνθεση του ΑΕΠ θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο από το δελτίο Τύπου της Destatis προκύπτει ότι η στήριξη προήλθε κατά κύριο λόγο από την εσωτερική κατανάλωση, ενώ είχαμε μικρή άνοδο και στις εξαγωγές. Οι εισαγωγές έμειναν στάσισμες, ενώ οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό συνέχισαν να καταγράφουν πτώση.

Τα σημερινά δεδομένα προσφέρουν μία μικρή ανάσα ανακούφισης, αλλά δεν αρκούν για εφησυχασμό του Βερολίνου. Με βάσει και τις τελευταίες έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα και την μεταποιητική δραστηριότητα τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται το γερμανικό ΑΕΠ να βρεθεί σε τροχιά συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο. Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι υπογραμμίζουν σε ολοένα και εντονότερους τόνους την ανάγκη για ένα δημοσιονομκό σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης στη Γερμανία.